Giftermål underkändes av domkapitlet

En präst i Värnamo kommun får hård kritik av domkapitlet i Växjö stift för att ha skrivit ut ett vigselbevis till ett par, utan att ha vigt dem. Paret ska inte heller betraktas som gifta, enligt domkapitlet.
Det var i april som prästen i Växjö stift blev uppringd av en kvinna, som då bodde i Kronobergs län tillsammans med sin dotter. Kvinnan och barnets far, som kommit som flykting till Sverige, ville gifta sig. Prästen, som kände kvinna lite sen tidigare, lovade att ställa upp. Men på bröllopsdagen när prästen kom till parets lägenhet för att viga dem hade de ingen godkänd hindersprövning, något som man måste ha för att få vigas. Prästen tyckte då synd om paret som ställt in sig på att gifta sig just den dagen och därför höll han, som han själv beskriver det, en improviserad trolovningsakt. Vad han också gjorde var att skriva på ett vigselbevis som paret sen fick med sig, där vittnenas namn finns med och även prästens underskrift. Det prästen inte visste då var att mannen saknade uppehållstillstånd och att hans identitet inte helt kan styrkas. När handläggarna på skattemyndigheten sen fick vigselbeviset av paret, blev de konfunderade eftersom paret aldrig begärt ut någon hindersprövning. Nu har Domkapitlet haft ärendet uppe och det resulterade i hård kritik mot prästen som borde varit mer noggrann. Vad gäller giftermålets giltighet har också Domkaptilet tagit ett beslut: Eftersom vigselbeviset undertecknades på felaktiga grunder, kan inte vigseln godkännas och paret är därmed inte gifta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".