Märklig rättegång inledd i hovrätten

Idag hölls rättegången mot den före detta polis och lokalpolitiker som misstänks ha förskingrat nästan 17.000 från en pensionär som han var god man för. Men frågan är om mannen verkligen kan dömas.
Det har slagits i Svea Rikes lagbok i hovrätten idag. Alla de inblandade juristerna, hovrättspresidenten, åklagaren och advokaten har suttit djupt begravda i lagtexterna. Den stora frågan har varit om brottet, som den här rättegången handlar om, är preskriberat. Alltså om det gått så lång tid att den åtalade inte skulle kunna dömas för något brott. Åklagare Stefan Edwardsson pekade på de delar av lagen som säger att brottet inte är preskriberat. Försvarsadvokaten Sture Larsson pekade på andra lagtexter som säger att brottet är preskriberat. Nu startade rättegången i alla fall och hovrätten ska ta upp frågan om preskription senare, innan domen faller. Den åtalade före detta polismannen och lokalpolitikern har bränt upp viktiga handlingar som gäller privatekonomin för den kvinna han var god man för. Åklagare Edwardsson hävdar att han gjorde det för att dölja att 17.000 kronor stulits. Under förhöret idag hade den åtalade svårt att svara på den skur av frågor som åklagaren kom med. Försvarsadvokat Sture Larssons starkaste kort är att årsredovisningarna som hans klient lämnat ifrån sig faktiskt har godkänts. Den åtalade har haft ett stort förtroende i sin kommun, som polis och som politiker. Men nu sitter han alltså på de anklagades bänk, misstänkt för förskingring. Men den här rättegången kan alltså sluta med att juristerna här i hovrätten kommer fram till att det var så länge sedan de påstådda brotten begicks att den före detta polismannen inte kan dömas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".