Kritik mot Jönköping för stängda skolor

Jönköpings kommun får kritik av Svenska kommunförbundet för att de förtroendevalda inte öppnar skolorna när vaktmästarna strejkar.
De flesta skolorna i Jönköping är stängda nu på grund av konflikten. Men i Vetlanda, Värnamo och Gislaved är tvärtom många skolor fortfarnande öppna. Där har politikerna valt att själva öppna skolorna, något som Svenska Kommunförbundet alltså anser är det rätta att göra. Men de förtroendevalda i Jönköping får stöd för sitt beslut. Bland andra Stefan Johansson, vikarierande rektor på Kungsängsskolan, tycker att politikerna gör rätt. I Jönköping har många skolor också stängts för att rektorerna har bedömt att de är för smutsiga för att kunna hållas öppna när nu städpersonal strejkar. Även det här beslutet stöds av tjänstemän på kommunen, trots att skolorna på många andra ställen inte har stängt av den här anledningen. På miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping säger Gösta Emilsson att det kan vara rätt beslut att stänga skolorna bara efter två dagar. Han menar att rektorerna är kapabla att bedöma detta själva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".