Bankchef i rätten efter frikostiga lån

En före detta bankchef på Småländska höglandet stod tidigare i dag inför rätta i Eksjö åtalad för trolöshet mot huvudman.
Åklagaren hade en lätt uppgift när han ställde den före detta bankchefen till svars för hans sätt att sköta banken utlåning. Mannen erkände nämligen allt som han anklagades för. Han hade töjt på bankens utlåningsregler - och gått över gränsen - när han hjälpte ett husföretag som var kund hos banken. Han garanterade pengar till husföretagets leverantörer och såg till att företaget kunde betala sina räkningar. Bubblan sprack när husföretaget gick i konkurs och miljonrullningen uppdagades. Den före detta bankchefen tjänade ingenting för egen del på affärerna. Dessutom blev han av med jobbet när affärerna avslöjades. Den enda punkt som åklagare och försvarare inte var överens om var vilket straff mannen ska ha. Ett års fängelse tyckte åklagaren. Villkorlig dom och samhällstjänst sa försvaret. Vad det blir får vi veta om två veckor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".