Ulf Karlsson, Waggeryds cell Foto: Daniel Rundqvist /SR
företag

Starkare dollar ger klirr i kassan

Samtidigt som konjunkturen sviktar, har den stigande dollarn gett många svenska exportföretag oväntad draghjälp. Dyrare dollar ger extra intäkter.

Det märks tydligt hos många exportföretag i Jönköpings län.

- Det påverkar oss givetvis positivit. En förstärkning av dollarn ger mer inkomster i kronor eftersom vi säljer allting i dollar. Uppgången gör nog 35 miljoner kronor för oss på årsbasis säger Ulf Karlsson som är vd på cellulosaföretaget Waggeryd Cells.

Åttio procent av produktion av pappersmassa från Waggeryd Cell går på export till olika kartongtillverkare, framför allt till dollarländer. Trots en vikande marknad och allt högre elpriser har den stigande dollarkursen gett de 46 anställda i Vaggeryd andrum.

- Massamarknaden viker ju, som så mycket annat. Det blir ju lite plåster på såren att dollarn går upp säger Ulf Karlsson.

Dollarn passerade igår sju kronor, ingen rekordnivå men ett tydligt trendbrott mot den stadiga nedgången de senaste åren.

Branschorganisationen Teknikföretagen ser även de det här som betydelsefullt och att det faktiskt kan rädda en del jobb, eftersom företagen kan hämta in högre vinster för det de säljer när dollarn växlas i svenska pengar. Inte minst för bilindustrin som just nu är illa utsatt kan de ge en del lindring.

- Handlar man med dollar idag så mår man bra tror jag. Då har man sett en lönsamhetsökning direkt. Det är definitivt ett ljus säger Frida Boklund på organisationen Företagarna.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".