sr-undersökning

Allt färre församlingar till 2010

Trots att antalet församlingar inom svenska kyrkan minskat med en fjärdedel under 2000-talet, så fortsätter den här trenden. I Växjö stift, där Jönköpings län ingår, riskerar ytterligare nära 15 procent av antalet församlingar att försvinna genom sammanslagningar, visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Det här beror på att befolkningen i glesbygden minskar och därmed tryter också de ideella krafterna, tror Marie-Louise Hagberg som är präst i Skärstad som ska slås ihop med Ölmstad församling.

- Orsaken till att vi vill slå oss samman är att vi har svårt att få förtroendevalda till kyrkorådet, säger Marie-Louise Hagberg.

- Vi är ju precis som andra i samhället att det är svårt att få frivilliga krafter.

Sedan år 2000, då staten och svenska kyrkan gick skilda vägar, har över 700 församlingar runt om i landet försvunnit genom sammanslagningar.

Men trenden fortsätter. Enligt en rundringning som Ekot har gjort till alla stiften, kommer fler än 250 församlingar till att försvinna, efter kyrkovalet nästa år.

I Växjö stift, där Jönköpings län ingår, försvinner 32 av drygt 220 församlingar till 2010, vilket innebär en minskning med nästan 15 procent.

Orsaken är ofta att Svenska kyrkan har svårt att få personal till mindre kyrkor på landsbygden, att en del församlingar har få medlemmar och få gudstjänstbesökare, men också att man har svårt att få ihop politiker till kyrkoråden.

En följd av att befolkningen minskar i glesbygd, säger prästen Marie-Louise Hagberg till Nyheterna.

- Människor försvinner inåt städerna och det är ju inte lyckligt om den här utvecklingen fortsätter, säger Marie-Louise Hagberg.

En farhåga med sammanslagningarna har varit att engagemanget för kyrkan minskar när det är långt till lokalen, att kyrkor står tomma och att medlemmarna i många fall också får längre att åka. Oro som är befogad, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Lars Friedner.

- Man kan undra över hur medlemmarnas engagemang kommer att se ut när det inte finns någon separat församling kvar längre. Fortsätter trenden att folk flyttar från mindre orter så kommer även detta att fortsätta, säger Lars Friedner.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".