stor friskoleaffär

John Bauerskolorna sålda till Danmark

Friskolekoncernen John Bauer organisation med säte i Jönköping, är sålt till det danska investmentbolaget Axcel. Affären blev klar i torsdags, men priset är hemligt.

Ägaren Rune Tedfors från Jönköping, som startade friskolekoncernen med skolor över hela Sverige och även utomlands, säger till Nyheterna att han sålde av åldersskäl.

- Huvudskälet är att jag börjar bli äldre och det är dags att gå vidare. Ska jag hinna avveckla innan pensionsdags så var det dags nu, säger Rune Tedfors.

Han kommer att arbeta vidare som anställd koncernchef, och senare som senior advisor under några år innan pensionen. Rune Tedfors kommer att fortsätta äga tio procent av John Bauerkoncernen.

Några nedskärningar ska det inte bli efter företagsaffären, enligt Rune Tedfors.

- En orsak till försäljningen var också att vi nu har fått in en partner som vill utöka och utveckla programutbudet och det känns väldigt bra.

Friskolekoncernen John Bauer organisation finns på 29 orter över hela landet och har 10 000 elever, bland annat i Jönköping och Värnamo och har även på senare år etablerat sig utomlands.

Bakom står företaget Ultra Education som tidigare arbetade med vuxenutbildning, men som 1999 gav sig in i friskolebranschen genom John Bauergymnasiet i Jönköping.

Företaget har varit lite av pionjärer när det gäller privata friskolor i Sverige och i Jönköping har etableringen av deras friskolor vållat hård politisk debatt. Skolan kritiserades också när man i början av 2000-talet lockade över elever från de kommunala skolorna genom att erbjuda gratislån av bärbara datorer till alla elever.

Det danska företaget som köpt John Bauer, Axcel organisation, får genom affären ett helt nytt affärsområde. Axcel är ett danskt bolag med ett svenskt dotterbolag som nu går in i John Bauer.

Axcel äger sedan tidigare 30 andra bolag.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista