Hemtjänstpersonal bär oftare id-kort (arkivbild Bernt Ekdahl/Scanpix)
äldrevård

Kort utan kort på hemtjänst-id

Det blir allt vanligare att personal inom hemtjänsten använder sig av id-kort för att visa vilka de är. Men en del ifrågasätter nu hur effektiva id-korten är.

När Sävsjö kommun, med största sannolikhet, inför id-kort har alla som använder hemtjänst i länet möjlighet att se vem som kommer hem till dem från hemtjänsten.

Rut Sandström i Sävsjö sitter med sina vänner och spelar bingo. Hon är glad att hemtjänstpersonalen i kommunen snart förmodligen kommer att bära id-kort när de kommer på besök.

- Man är ju rädd att de ska komma in, vi är ju försvarslösa om det skulle vara något våldsbrott. Om man kan se vem det är så blir man ju lugnare säger Rut.

Det handlar om de äldres trygghet när Sävsjö kommun till årsskiftet hoppas kunna införa id-kort till all personal inom hemtjänsten. För många upplever att det blir allt vanligare att okända utger sig för att tillhöra hemtjänsten för att sedan stjäl pengar från de äldre de besöker.

Hur legitimationen ska se ut är dock oklart. I dagsläget finns inga regler för utformningen av id-kort inom äldrevården.

I exempelvis Nässjö och Vetlanda finns ingen bild på vårdaren. Något som Pensionärernas riksförbund, PRO, är kritiska till.

- En kort med bara namn säger inget. De måste vara enhetligt utformade så att ingen kan förfalska dem säger Hans Lilja på PRO.

På hemtjänsten i Nässjö säger de att man diskuterat frågan, men i dagsläget finns ingen plan på att sätta dit någon bild.

Rut Sandström i Sävsjö hoppas det blir bild på korten i hennes kommun när id-kort införs i framtiden.

- Det är jättebra, så att man ser vem det är.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista