Det är svåra tider för underleverantörerna till bilbranschen. (foto: Jonas Fröberg/Scanpix)
Mullsjö

Fler än var tionde får gå från Kongsberg

Fler än vad tionde anställd på bildelstillverkaren Kongsberg Automotive i Mullsjö tvingas nu gå. För en månad sedan varslades 25 av de drygt 500 anställda, nu varslas ytterligare 60 personer.

- Tyvärr har verkligheten inget annat att erbjuda just nu. Det är så att volymerna går ner just nu och vår största kund, Volvo, har gått ut igen och dragit ner volymerna säger Kongsbergs nytillträdda vd Per-Ewe Wendel.

Att exempelvis folk har svårare att få lån till nya bilar märks tydligt på fabriken i Mullsjö. För Konsbergs del har volymerna minskat med runt 20 procent och det gör att bolaget nu tvingas säga upp ytterligare 60 personer, både tjänstemän och kollektivanställda.

På en dryg månad har därmed 85 personer av de 500 anställda blivit uppsagda.

Varseln duggar tätt i hela länet. I fredags kom beskedet att Hordagruppen lägger ner sin fabrik i Ohs. Läget är just nu så osäkert på marknaden att fler kan komma att tvingas gå, säger Kongsbergs vd, Per-Ewe Wendel.

- Jag hoppas att det med de varsel vi lagt ska vara stopp. Men med den osäkerheten som finns på marknaden idag så vågar jag inte säga idag om det blir något mer eller inte. Jag hoppas förståss att det räcker med det vi lagt nu säger Per-Ewe Wendel.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista