Verksamhetscheferna Anders Sjögren, medicinkliniken, Björn Persson, geriatrisk rehabilitering, sjukvårdsdirektör Ann-Christine Johansson och överläkare Kaj Mélen, kirurgen i Värnamo är glada över att Jönköpings läns landsting är med bland dem som har den bästa sjukvården i landet. Foto: Karin Malmst
Landstinget

Gott betyg till vården i länet

Jönköpings läns landsting är bland de som har den bästa sjukvården i landet. En analys av samtliga landsting i Sverige, visar att patienterna i länet i regel inte behöver vänta länge på vård och att de får bra bra vård, Men - det kan vara svårt att komma fram på telefon till vårdcentralen.

– Vi har mycket att vara stolta över, säger Ann-Christine Johansson som är sjukvårdsdirektör i Värnamo.

Analysen visar att länsborna har stort förtroende för både vårdcentralerna och sjukhusen. Det är Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting som för tredje året i följd har gjort en mätning av hur det fungerar i de olika landstingen. Den visar att dödligheten generellt har minskat vid stroke, hjärtinfarkt och bröstcancer.

Tanken är att analysen ska sporra till en förbättrad sjukvård och samtidigt peka ut vilka områden som måste bli bättre i varje landsting. I Jönköpings län måste landstinget till exempel bli bättre på att minska återinsjuknande i stroke, hitta sätt så att färre måste omopereras vid ändtarmscancer och det måste också bli lättare att komma fram till en del vårdcentraler på telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".