Sämre service och ekonomiska problem för mackägarna när pumparna tjuvkopplas. (foto: Ingvar Karmhed/Scanpix)

Tjuvkopplade pumpar släcker mackar

Inte nog med att bensinmackar försvinner från mindre orter, nu kommer även automatpumparna att stängas ner nattetid på många håll.

Anledningen är att pumparna tjuvkopplats nattetid, det gör att många staioner har blivit av med mängder av bensin.

- Det har blivit ett fenomen nu. Tjuvarna har kommit på hur man tjuvkopplar pumparna. Det drabbar mindre mackar där det inte är så mycket rörelse på nätterna som drabbas säger Mikael Sturedahl som jobbar på en bensinstation i Lekeryd utanför Huskvarna.

Att bensintjuvar tidigare har tankat bilar och smitit från att betala är känt, men det nya är nu att de har kommit över instrument för att tjuvkoppla själva bensinpumpen så att de kan tanka bensin i större mängder.

Därför har nu en del bensinkedjor, tillsammans med Svenska Petroleum Institutet, bestämt att man skall stänga av strömmen till automatpumparna på mindre orter.

Det här gör att servicen blir sämre för de som bor på dessa orter.

- Det är väldigt ledsamt. Drabbar det de mindre mackarna, som precis går runt, så kan det vara fullständigt förödande. Stjäls det ett par hundra liter måste man sälja mängder av kubik för att få igen de pengrna. En mindre mack kan få bomma igen säger Mikael Sturedahl.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista