Projektledaren Anders Jakobsson med sitt kort. (foto Marcus Carlehed/SR)
sjukvård

Lättare byta information med kort

Nu ska det bli lättare för landstingen att dela med sig och få information om patienter.
Med hjälp av ett specialutformat id-kort och ett nytt datanätverk ska personalen kunna få sekretessbelagd information från andra landsting.

Men landstingen kommer även att få information från andra myndigheter, som till exempel Försäkringskassan.

Anders Jakobsson loggar in med sitt id-kort i en av Jönköpings läns landstings datorer. Han är projektledare för den här satsningen, som går ut på att göra det smidigare för sjukvårdspersonal att utbyta information om patienter mellan landsting, kommuner och myndigheter.

- Här finns det för Dalarna, Halland, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och så vidare berättar Jakobsson.

Om en patient till exempel gjort illa sig i backarna i Åre, ska sjukvårdspersonalen här i Jönköping lätt kunna gå in på nätverket för att hämta hem patientens journal från landstinget i Jämtland. Idag måste de istället ringa till berörd avdelning och det kan ta tid under en stressig arbetsdag.

Med hjälp av id-kortet och datanätverket ska även kontakten med Försäkringskassan effektiviseras. Folktandvården ska med ett enkelt knapptryck kunna se att patienter får rätt tandvårdssubventioner av kassan.

Men bland landstingspersonalen är inte alla nöjda. Det finns en oro för vad som kan hända om PIN-kod och kort kommer bort.

- Tänk om det händer en måndagmorgon, då kan kortet ha varit borta båda fredag, lördag och söndag. Jag skulle inte vilja ha ett sådant kort säger Ulla Rubinsson som är biomedicinsk analytiker på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping.

Med kortet följer en PIN-kod som är unik för varje personal. Det tror projektledaren gör kortet säkert.

- Ur patientsäkerhetssynpunkt är det här mycket säkrare än vad vi har idag säger Jakobsson.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista