Präst försvarar sig i stiftet

Den präst på höglandet som tidigare friats från våldtäktsmisstankar gav idag sin förklaring av vad som hänt till domkapitlet i Växjö stift. Nu återstår det för domkapitlet att bestämma om prästen får fortsätta i sitt ämbete eller ej. Prästen själv menar att han inte har gjort något fel.
Det var natten mellan den 7:e och 8:e maj förra året som prästen påstods ha våldtagit en kvinnlig bekant till familjen. Dessa anklagelser friades han dock från i tingsrätten i Eksjö. Men åklagaren har överklagat ärendet, och både han och kvinnan bakom anmälan vill att det tas upp av Hovrätten. Oavsett hur det går där, ska domkapitlet i Växjö stift ta ställning till om mannen kan fortsätta som präst. Och nu har prästen gett sin syn på saken. Han menar att det har handlat om två vuxna människor som frivilligt gav sig in i en lek, som han sedan drog sig ur, och att det inte förekom något samlag. Vidare säger prästen att han inte besökt kvinnan i rollen som själavårdare. Samtidigt riktar ha stark kritik mot biskopens agerande i ärendet, och menar att denne brutit mot sin tystnadsplikt. Prästen skriver att biskopen agerat klandervärt, och att han lämnat ut känsliga uppgifter trots tystnadsplikt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista