S vill ge mer resurser till skolan. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Scanpix
Skuggbudgeten

Oppositionen vill satsa på skolan

Socialdemokraterna vill satsa mer resurser på skolan. Det framgår av deras skuggbudget. Marie Granlund, vice ordförande i utbildningsutskottet, fanns på plats i Jönköping för att presentera sitt förslag på budget för Sverige i dag.
– Vi tycker att svenska elever behöver en bättre skola.

Skolan är ett av de områden som prioriteras i socialdemokraternas skuggbudget. Man skulle skjuta till ytterligare tre miljard extra de kommande tre åren. Framförallt vill man se fler lärare i grundskolan.

Alliansregeringen har försökt profilera sig i skolfrågor. Socialdemokratiska riksdagskvinnan Marie Granlund tycker att tiden i opposition gett dem tid att börja om.
– Vi har alltid tyckt att skolan är viktig.

Förutom skolan satsar socialdemokraterna på sjukvård och bostadsbyggande i sin budgetmotion. Dessutom vill man se skattelättnader för pensionärerna.

Satsningarna vill man finansiera bland annat genom att inte sänka skatter och ha kvar förmögenhesskatten.

Peter Persson är oppositionsråd i Jönköpings kommun. Han hyfsat nöjd med skuggbudgeten. Det här betyget ger han sina socialdemokratiska partikollegor på riksnivå:
– 3,5 på den gamla skalan.

För en femma, menar Persson, skulle det behövts bland annat en satsning på infrastrukturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista