Så här är det tänkt att Atollen ska byggas. Nu är det osäkert när det kan bli av. Illustration: Equator
LÄNET

Flera byggen på is under finanskrisen

Den pågående finanskrisen i världen gör att banker blir hårdare med att låna ut pengar. Det här hindrar nu olika byggprojekt i länet, bland annat i Nässjö och Eksjö. Även det så kallade Atollenprojektet i Jönköping måste nu skjutas på framtiden.

- Det är svårt att veta hur länge det dörjer innan oron lägger sig och byggstarten är beroende av att det går att finansiera, säger Lennart Sten, vd för GE Real Estate som är byggherre för Atollen.

48 000 kvadratmeter vid Munksjöns norra strand, med affärsytor som kostar 800 miljoner kronor att uppföra. Ja, planerna för området Atollen har varit stora. Men nu vill alltså inte bankerna låna ut pengar till företaget som ska bygga det. Företaget har redan nu fått ställa in tre liknande projekt i övriga delar av landet.

Men det är inte bara i Jönköping som bankernas oro ställer till det med byggandet. I Nässjö läggs det planerade projektet med 70 lägenheter vid Ingsbergssjön på is efter att de intressenter som tidigare ville bygga där har dragit sig ur.

Och i Eksjö, där kommunen dragit både väg o vatten för miljonbelopp till tomterna på Talluddaområdet, där vill ingen längre bygga hus. För ett år sen var det 70 intresserade. Nu när tomterna går att bygga på är det bara en enda  kvar.

Jan Åsberg, planarkitekt på kommunen ser nu hur skattepengar går förlorade.

- Ju fler inflyttade desto mer skattepengar, säger han till nyheterna.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista