Gislaveds kommun har inte en enda krona i lån, berättar ekonomichef Rune Bengtsson. Foto: Karin Malmsten/SR
Ekonomi

Gislaved och Värnamo bäst i länet

Gislaved och Värnamo kommuner har bäst ekonomi av länets kommuner, det visar en ranking som Statistiska centralbyrån, SCB har gjort. Båda kommunerna har heller inte en enda krona i lån. Det finns bara ett 20-tal kommuner i landet som inte har lån.

Enligt Gislaveds kommuns ekonomichef, Rune Bengtsson, så är det här en medveten politik sedan många år tillbaka.

– I slutet på 70-talet så kom vi underfund med att det var nackdelar det här med att låna, säger Rune Bengtsson.

Gislaveds kommun har inte lånat pengar sen 1979. Fast det finns ett undantag som gynnade kommunala kassakistan, berättar ekonomichef Rune Bengtsson.

– Vi har lånat där det fanns statliga lån att hämta ut med räntebidrag, det vill säga bostäder. Så det är äldreboenden, två stycken som vi har byggt. Det sista var 1986, säger Rune Bengtsson. 

Den kommun i länet som har mest lån är Mullsjö. Där är varje invånare skyldig nästan 36 000 kr. Om den kommunen vore ett företag skulle den vara begärd i konkurs. För soliditeten som är ett så kallat nyckeltal är bara tre. Medan soliditeten i Gislaved, Vaggeryd och Värnamo är över 70 det vill säga oerhört kreditvärdiga.

Mullsjöborna är skyldiga tre gånger så mycket per invånare som länets näst mest belånade kommun Sävsjö där varje invånare är skyldiga knappt 13 000 kr. Men Sävsjö har haft råd att låna för de har ändå en mycket välskött ekonomi med en soliditet på 48. Det går att utläsa av Statistiska Centralbyråns statistik för 2007.

I Gislaved är politikerna överens över blockgränserna om att inte låna pengar för att bygga och investera utan det som behöver göras får vänta till pengarna finns ihopsparade. Denna månaden finns till exempel 50-60 miljoner på Gislaveds kommuns sparkonto.

Inställningen att inte låna har överlevt två maktskiften på de 29 år som kommunen varit skuldfri, berättar Rune Bengtsson.

– Ja, det har varit så självklart så det har aldrig varit tal om någonting annat än att man håller den här policyn. Man ser alltså nyttan av att inte låna, säger Rune Bengtsson.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista