Friskoleförsäljningen

Vill införa ny lag

Försäljningen av den Jönköpingsbaserade friskolekedjan John Bauer till ett danskt investmentbolag har fått kritik. Inte minst från socialdemokrater i länet som menar att det är fel att kunna tjäna pengar på skolan.

Och nu lovar man en lagändring om man kommer till makten i nästa val. Det säger riksdagsledamoten Marie Granlund som är vice ordförande i utbildningsutskottet.

– Svenska skolor ska drivas helt enkelt non profit. Om man som en fristående skola gör överskott, det är helt okej. Men de pengarna ska tillbaka till barn och ungdomar, inte till aktieägarna. Så vi är beredda att se över lagstiftningen och hitta en lag som gör att man faktsitkt inte ska kunna tjäna pengar på barn och ungdom, säger Marie Granlund.

Och den lagen ska komma till så fort som möjligt, önskar Marie Granlund.

– Hade vi suttit vid makten så hade den redan funnits, men nu är det inte så. Men vi är beredda att ta tag i det här.

Och på frågan om varför de inte gjorde något tidigare så svarar Marie Granlund att de hade tillsatt en utredning.

– För det här är ganska komplicerat hur man ska gå tillväga. Men vi tillsatte en utredning. Och tyvärr så blåste den nuvarande skolministern av den så nu finns det ingenting omkring det här, säger Marie Granlund.

Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista