Gislaved

Namnlistor för mer motor i Anderstorp

Över 900 personer har skrivit på namnlistor för att det ska bli fler motortävlingar i Anderstorp.

Motorbanan Scandinavian Raceway i Anderstorp har länge velat utöka verksamheten, men en granne till banan har genom åren protesterat mot bullret - och det här har stoppat många tävlingar. Något som motorentusiaster runt om i landet har tröttnat på.

Många gånger genom åren har motorbullret varit omdiskuterat. Många mätningar har gjorts för att konstatera vad som är acceptabel bullernivå och hur störande den är. Det är länsstyrelsen som bestämmer hur många tävlingar och på vilka tider som motorbanan får brukas. Hur många bullerdagar banan ska få ha om året. Idag får till exempel inga tävlingar köras under juli månad på grund av bullret.

På motormuseet Scandinavian Raceway Nostalgias hemsida idag skriver muséets grundare, anderstorpsbon Thyrone ”Ticko” Persson att det är odemokratiskt om en enskild person som flyttat in i närheten av Scandinavian Raceway efter det att banan stod klar, ska kunna stoppa verksamheten med ständiga överklaganden och klagomål på bullret. Han lyfter också fram att motorbanan inte bara är en riksangelägenhet utan en internationell angelägenhet.

Scandinavian Raceway ligger på en stor mosse utanför Anderstorp. Det var den 16 juni 1968, för över 40 år sen, som första tävlingen för sportvagnar kördes där och Joakim Bonnier och Reine Wizell var vinnare. Sedan mellan 1973 och 1978, sex gånger, fanns hela världseliten på plats vid
Formel 1-tävlingarna på Anderstorp. Sedan har där bland annat körts 19 VM-lopp för motorcykel.

Nu jäser det bland många när det är dags för ny tillståndsgivning av länsstyrelsen. Till exempel har Gislavedsbon Kristian Hedensted startat en namninsamling på internet. Tanken med den är att den ska överlämnas och visa länsstyrelsen vilket stort intresse det finns för motortävlingar.

På bara några dagar har snart 900 personer, inte bara från Sverige utan även från utlandet, skrivit på för mer motor på den anrika motorbanan i Anderstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".