Jönköping

Socialdemokraterna vill ha högre skatt

Socialdemokraterna i Jönköping vill höja skatten ännu mer än de borgerliga partierna för att slippa besparingar inom skola och äldreomsorg.

Medan den borgerliga alliansen vill höja skatten med 40 öre, kräver socialdemokraterna i sin skuggbudget 60 öres höjning.

Socialdemokraterna säger som väntat också nej till vårdnadsbidraget och vill istället satsa de fyra miljoner som det beräknas kosta på mindre barngrupper i förskolan. Man vill också ta bort avgifterna inom kulturkskolan och göra fler satsningar på integration i invandrartäta områden.

Det finns en likhet mellan de borgerligas budget och socialdemokraternas. Det finns inga större satsningar. Det medger den kommunala budgeten inte i dessa spartider.

Ska man tro opinionen just nu kommer socialdemokraterna att ta tillbaka makten i Jönköping tillsammans med ett eller flera stödpartier efter nästa val.

Skulle partiet ha makten redan nu hade det blivit en större skattehöjning än de 40 öre som de borgerliga partierna med miljöpartiet ska genomföra nästa år i Jönköping.

Socialdemokraterna vill dra in ytterligare 40 miljoner kronor och höja skatten med 60 öre. På så sätt slipper man de borgerliga sparkraven på skola, äldreomsorg, kultur och fritid, menar socialdemokraterna.

De borgerliga partierna har hävdat att lärartätheten i skolan till exempel inte ska påverkas nämnvärt av sparkraven, men det tror kommunalrådet Peter Persson inte på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".