Blåtunga har nått länet

Första fallet av blåtunga har nu upptäckts i Jönköpings län. Den smittade kon hittades hos Bo Josefssons besättning utanför Forsheda.
- Man får ta det med ro. Det lär ju finnas på fler gårdar, säger Bo Josefsson.

Ett djur i nötdjursbesättningen är smittat och man upptäckte det genom ett tankmjölksprov.

-Det var ju överrumplande. Man tänkte ju att vi skulle klara oss lite till i länet, sgäer Bo Josefsson.

Han säger att länets bönder haft oro för att det skulle nå hit men han trodde inte att han skulle behöva hitta det på sin egen gård. Den smittade kon har inte visat några symptom.

- Kon mår alldeles prima. Hon ser ut som den friskaste kon som är. Hon behöver ju inte slaktas eller skjutas utan hon får finnas kvar här i besättningen, säger Bo Josefsson.

Gården ligger i utkanten av det spärrområde som redan finns. Men i och med det smittade djuret tvingas man utöka spärrområdet ytterligare i länet.

Jordbruksverket kommer nu att påskynda vaccinationen av djur i området. Man fortsätter även med provtagning på djur.

- Vi har ju sagt att vi kan räkna med att få fler fall eftesrom vi har en intensiv övervakning och att vi sett en spridning i landet. Så vi är inte förvånade, säger Katarina Gielen på Jordbruksverket i Jönköping.

Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista