Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Jönköpings län

Volvos jättevarsel sprider oro

Den stora nyheten idag är Volvos storvarsel. 2700 anställda i Sverige ska bort. Och det här är ett hårt slag också mot flera företag i länet som levererar produkter till Volvo.

I måndags varslades 60 av de 500 anställda på Kongsberg Automotiv i lilla kommunen Mullsjö och nu är risken stor att det blir ännu fler varsel. Dagens besked från Volvo är mycket oroande säger Kongsbergs vd Per-Ewe Wendel:
– Marknadsläget är oerhört kritiskt.
Volvos nya stora varsel kom som en chock för många idag. Redan tidigare har ju läget varit allvarligt för många av bilindustrins underleverantörer i länet. Hordagruppen meddelade ju förra veckan att hela fabriken i Ohs läggs ner, igår varslade Företaget Beslag o Metall i Ekenässjön 25 anställda, igår kom också varsel för 19 anställda på Thule i Hillerstorp.

Och i måndags varslade alltså Kongsberg i Mullsjö 60 personer - och Per-Ewe Wendel befarar att det kan bli fler.
– Är det så att det nya varslet i Göteeborg innebär sänkta volymer kan vi behöva ta till ytterligare varsel.

Volvos varsel på 2700 personer kommer påverka Jönköpings län direkt. Den bedömningen gör det socialdemokratiska kommunalrådet i Jönköping, Peter Persson. Han kräver nu en samling i länet för att möta nedgången:
– Att näringslivskontoret är delaktiga i en större regional samling där man analyserar vad för effekter varslet kan få på Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista