Elevhälsa

Värnamoelever tvingas träffa olika kuratorer

Flera skolor i Värnamo kommun byter kurator oftare än vartannat år. Något som gör att barn som har det jobbigt gång på gång tvingas möta nya personer att anförtro sig åt. Det här visar en ny rapport om elevhälsan i sex olika kommuner.

– Det här är nåt vi måste titta på, det är ingen bra situation, säger Stefan Widerberg är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun.

Det är kvalitetsnätverket Gränslös som Värnamo är med i tillsammans med Gnosjö, Gislaved, Hylte, Tranemo och Svenljunga kommuner.

Grundtanken är att kommunerna genom att jämföra kvaliteten på olika verksamheter ska kunna göra förbättringar. Tidigare har bland annat hemtjänsten satts under lupp. Under 2008 var det dags för elevhälsan.

Man har jämfört hur mycket kommunerna satsar på skolsköterskor, specialpedagoger och annat som är betydelsefullt för elevernas hälsa och rapporten visar att mycket kan bli bättre.

Medan Värnamo till exempel satsar 30 timmar i veckan på en skolläkare så satsar Gislaved bara fem och Gnosjö endast en. Även när man slår ut tiden på antal elever så ligger Värnamo klart bäst till här.
– Att vi bara har skolläkare en timme i veckan beror bland annat på att vi haft svårt att rekrytera läkare, säger Gunnar Crona, skolchef i Gnosjö kommun.
Han tillägger också att kommunen har bra resurser när det gäller skolsköterskor och att det till viss del kompenserar bristen på skolläkare,

Och när det gäller informationen på hemsidorna så får alla kommuner kritik. Inte en enda av dem talar om vilka mottagningstider elevhälsovården har, vart man ska gå eller vem man får träffa.

Undersökningen visar att de flesta skolsköterskor, kuratorer och specialpedagoger har speciella lokaler för sin verksamhet, men långt ifrån alla. En del samtal genomförs i materielrum, bibliotek och matsal och det här bör undvikas, enligt rapporten.

Och angående kuratorerna så sticker alltså Värnamo ut. Ett par skolor har bytt kurator sju gånger på tio år och Värnamo får rådet att ta reda på om det kan bero på att kuratorerna kommer i skymundan av lärarna eller om orsaken är någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista