Imorgon börjar 500 Haboelever strejka

Imorgon bitti, halv nio, börjar omkring 500 elever på Hagabodaskolan i Habo att strejka. Orsaken är att kommunen vill spara pengar på skolan bland annat genom att plocka bort en fritidspedagog. Men den här fritidspedagogen betyder så mycket för skolan att eleverna alltså bestämt sig för att strejka.

– Han engagerar sig i stökiga elever och stämningen på skolan har blivit mycket bättre med honom på plats, säger niondeklassaren Arvid Haag.

14-årige Arvid Haag är Ungdomsrådets representant i elevrådet på Hagabodaskolan i Habo och tidigare i veckan gick man ut och informerade samtliga elever på skolan om att det var strejk på gång.
– Och imorgon samlas vi vid halv nio och placerar ut oss över skolan och visar vårt missnöje.

Bakgrunden till att den aktuelle fritidspedagogen ska flyttas är ett minskat antal elever på Hagabodaskolan och att man därför fått mindre pengar att röra sig med.
– Vi förstår att man måste dra in på personal, men det här är fel personal att dra in på, säger Arvid Haag.

Moderaten Thomas Werthén är ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Habo kommun och säger till Nyheterna att beslutet om fritidspedagogen ligger på rektorn på skolan. Nyheterna har försökt nå rektorn för en kommentar inför strejken, men inte lyckats.

(14 går i nian..

kenny wigardsson -

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista