Från vänster: Irina Vilpo, Invandrarbyrån, projektledare Ann-Mari Wiberg, Bert Aronsson, Värnamo närradioförening och kommunstyrelseordförande Maria Leifland (c). Foto: Karin Malmsten/SR
värnamo

Radio för bättre integration

Radio på hemspråket är viktigt för integrationen, tycker Värnamo kommun. Tillsammans med flera föreningar satsar kommunen nu på närradio och webradio på kommunens hemsida för olika invandrargrupper.

Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Maria Leifland, ser närradio på hemspråk som ett sätt för invandrare att komma in i det svenska samhället.

- Vi tycker det är viktigt ur en demokratisk synvinkel. För att kunna vara med och påverka och känna att du finns i ett sammanhang i samhället så måste du också förstå hur det fungerar. Många kanske har lättare för att ta till sig information via örat säger Maria Leifland.

I Värnamo är var femte kommuninvånare invandrare. Nästan nio procent av kommunens befolkning kommer från Balkan.

Värnamo kommunstyrelse har under tre år satsat fem miljoner kronor för att olika föreningar och kommunen gemensam,t i olika projekt, ska samarbeta kring integration.

Nybildade föreningen Värnamo Internationella Radio har fått 280 000 kronor för ett första år i samarbete mellan bland andra Studieförbundet Vuxenskolan, Invandrarbyrån, Värnamo närradioföreningar och kulturförvaltningen.

Det blir sändningar två gånger varje vecka på svenska, balkanspråk och vietnamesiska. Tanken är att det ska bli på fler språk. Sedan kommer också sändningarna att läggas ut som webradio på kommunens hemsida.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".