Anton Gyllensvan tycker inte att polisens tillvägagångssätt är helt okej. Foto: Jenny Almlöf/SR
Länet

Polisen spanar efter ungdomar på nätet

Polisen söker nya vägar för att få hjälp av ungdomar att lösa brott. Nu finns polisen på internetforumet Bilddagboken och söker tips från ungdomar.

Överfall i Jönköping, vet du något? Så står det på polisens annons, som sitter tillsammans med andra annonser på internetforumet Bilddagboken. Det är ett ställe där ungdomar pratar och visar sina bilder.

På det här sättet söker polisen tips från ungdomar som kan ha sett något i samband med brott. Den här gången ett överfall som skedde i slutet av september.

Ulla Andersson Jarl är informatör på polisen och hon ser stora fördelar med polisens tillvägagångssätt.

– Jag tror att man som myndighet måste finnas på de platser där ungdomar finns och där de pratar med varandra, säger Ulla Andersson Jarl.

Och sedan tidigare finns polisen också på Lunarstorm, ett annat internetforum. Men det är inte alla som tycker att det är helt okej att polisen håller till på de här ställena. Anton Gyllensvan går i trean på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

– De går in och kollar på andras bilder och de får kolla på chatten och sånt. Det tycker jag faktiskt är för privat för att de ska få sitta och kolla där, säger Anton Gyllensvan.

Och även om det är en annons, på Bilddagboken, som är polisens nya knep, så tycker inte Anton Gyllensvan att det ändå är ett för privat ställe.  

– Det är lite fel att annonsera just där, säger han.

Josefine Järbur, som också går i trean på Bäckadal, tycker helt annorlunda.

– Det är ju ett smidigt sätt tror jag. För de når ju många på en gång. Och det är ju så att man ser det. Annars så lyssnar man inte om man bara hör det på radion och så, säger Josefine Järbur.

Och hon skulle kunna tänka sig att tipsa polisen.

– Om det var någonting som var allvarligt och som skulle kunna hjälpa till så skulle jag nog kunna göra det, säger hon.

Och polisen märker resultat av sin annonsering.

– Ja, vi har fått ett ökat antal besökare på vår webplats. Och sen får vi in en del tips. Jag kan inte ännu säga vad de här tipsen har lett till men vi får in en del tips den här vägen, säger Ulla Andersson Jarl, informatör på Polismyndigheten i länet.

Och hon ser inga problem när det gäller polisens trovärdighet.

– Nej, jag tycker snarare tvärtom. Det är ett sätt att visa att vi är med på banan. Så jag tycker snarare att det stärker vår trovärdighet, säger hon.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".