Länet

Skattehöjningar väntas på flera håll

Flera av länets kommuner som tänker höja skatten nästa år. De som bor i Gnosjö kommun kommer till exempel att få betala upp till 50 öre mer per intjänad hundralapp när kommunalskatten höjs.

Det är ökande kostnader för sociala omsorgen och mindre statliga pengar som ligger bakom skattehöjningen i Gnosjö. Upp emot 50 öre dyrare kommer det att bli, enligt kristdemokratiska kommunalrådet LarsÅke Magnusson, som tillsammans med övriga politiker ska ta ställning till exakt hur stor höjningen kommer att bli innan november.

Blir det 50 öre dyrare kommunalskatt hamnar borgerligt styrda Gnosjö på samma skattenivå som socialdemokratiska Nässjö kommun som också dem höjer kommunalskatten till nästa år, 21 kronor och 78 öre per intjänad hundralapp.

Totalt så kommer fyra av länets 13 kommunr höja skatten nästa år. Förutom Gnosjö och Nässjö- Jönköping och Habo de båda sistnämnda kommer att höja med 40 öre, i Habo är det inte beslutat med hur mycket det.

Sävsjö kommun kommer inte höja skatten, det säger kristdemokratiska kommunalrådet där, Stefan Gustavsson. Problemen med varsel i trähusindustrin som är stor i kommunen tillsammans med den förväntade lågkonjunkturen kommer att drabba kommuninvånarna tillräckligt enligt Gustavsson.

Och istället för skattehöjningar så tar Sävsjö kommun andra grepp för att rätta till underskott i ekonomin.

Kommunen räknar med att dra över budgeten med mer än sex miljoner kronor. Stora kostnader i missbruksvården och gymnasieskolan är främsta orsakerna.

Så medicinen blir att inför nästa års budget jämföra Sävsjö med andra kommuner, i länet och övriga landet. Och då har de upptäckt att till exempel förskolan kostar mycket mer för Sävsjö kommun än andra kommuner.

Nu ska de se över hur dom kan dra ner på kostnaderna för förskolan, och också andra delar inom kommunen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista