Gislaved kommun höjer skatten med 50 öre. (foto: Karin Malmsten/SR)
gislaved

Skattehöjning med 50 öre

Det blir skattehöjning i Gislaveds kommun nästa år med 50 öre. Det ger Gislaved 25 miljoner kronor 2009, pengar som ska ersätta minskade skatteintäkter och minskade statsbidrag.

Nu föreslår den borgerliga alliansen en skattehöjning på 50 öre. För en kommuninvånare med 25 000 kronor i lön kostar skattehöjningen 125 kr i månaden. Socialdemokratiska oppositionsrådet Marie Johansson tycker det är anmärkningsvärt att det föreslås en skattehöjning i Gislaved, eftersom det är välkänt sedan länge, både att det blir minskade statsbidrag och att Gislaved länge vetat om vilka investeringar som måste göras.

Under de närmaste fem åren räknar Gislaveds borgerliga allians med att kunna investera över en halv miljard utan att behöva låna pengar.

Den största enskilda satsningen är demenscentrumet Nya Hemgården på Blomstervägen, en investering på över 100 miljoner kronor. Den efterlängtade ombyggnationen av Nordinskolan i Smålandsstenar på cirka 22 miljoner börjar projekteras först 2011. Dessutom satsas det inom skolan på nio nya lärartjänster, varav de flesta till lågstadiet , som kostar 4 miljoner kronor, det är en särskild satsning på läsa-skriva-räkna bättre.

Annars är de stora investeringarna nya industriområden i Reftele och Hestra, nya gång- och cykelvägar, samt vägunderhåll.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Niclas Palmgren, gläds över att Gislaved kan fortsätta utan att låna pengar och kunna betala alla investeringar kontant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista