Det är en omfattande förundersökning som Lena fått ta del av. Foto: David Westh/SR
NÄSSJÖ

Åtal mot sköterska för dataintrång

En anställd på en vårdcentral i Nässjö kommun tjuvläste ett 30-tal journaler och spred sedan skvaller om patienterna. Nu åtalas undersköterskan för dataintrång.

Den undersköterska som har varit inne och läst i ca 30 journaler och misstänks för att ha spridit informationen till andra personer i samhället åtalas nu.

Lena, som egentligen heter något annat var 25 år när hon hade sökt hos vårdcentralen eftersom hon hade svårt att bli gravid igen och hon hade dessutom olika komplikationer efter första födseln. Det var naturligtvis känsliga uppgifter som hon räknade med skulle stanna mellan henne och vårdcentralen.

- Det var otäckt att veta att folk visste saker om mig som jag inte berättat för någon annan än för de på vårdcentralen.

Undersköterskan som nu åtalas var inne i hennes journal sammanlagt åtta gånger och snart gick rykten i samhället. Nu när undersköterskan åtalas känner Lena en lättnad.

- Jag har kämpat för det här väldigt länge och velat ha en rätsida på det här. Att jag nu kan få bevisa att hon gjort sig skyldig till dataintrånget, säger Lena.

Undersköterskan har varit inne i ett 30-tal patienters journaler och tittat. Det gjorde hon år 2004 och 2005. Hon erkänner - men förnekar att hon spridit uppgifterna. Anledningen var nyfikenhet, berättar hon i polisförhören. Nu hoppas Lena att åtalet får genomslag.

Vice chefsåklagare, Stefan Edwardsson har beslutat om att väcka åtal mot undersköterskan och han ser allvarligt på det här fallet.

- Jag menar att det här handlar om flera olovliga intrång och jag tror inte det är tillräckligt med bötesstraff utan jag kommer troligen att yrka på villkorlig dom och bötesstraff, säger Stefan Edwardsson.

Läs tidigare publicerade artiklar:

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista