Rolf Guldström letar guld. Foto Marcus Carlehed/SR
VETLANDA

Guldfeber i Vetlandaskogarna

Det råder guldfeber i Vetlandabygden. Allt fler privatpersoner ger sig ut i skogen med hacka och lupp för att hitta de glimmande stenarna.

Att ge sig ut i skogen för att leta mineraler och guld har blivit allt populärare i skogarna omkring Vetlanda.

Rolf Guldström i Ädelfors letar med sin metalldetektor bland några stenar. Han är ute på guldjakt, men det är inte förhoppningen om att hamna på grön kvist som gör att han går ut i skogen.

- Det är att kunna säga att härifrån kommer guldet, här ligger guldmalmen och sen bevisa att den verkligen gör det som driver en, berättar Rolf Guldström.

Han har sedan många år ett företag som säljer metalldetektorer o material till guldvaskning och han märker att det har blivit poppis att gå ut och leta mineraler.

Antalet tillstånd att söka efter mineraler i länet har tredubblats om man jämför de fyra senaste åren med de fyra dessförinnan, enligt statistik från Bergsstaten. Främst är det guld och koppar man söker efter. Främst är det privatpersoner som söker, inte stora företag.

Det går bara att spekulera i varför letandet efter guld har tagit sån fart, men klart är att den ädla metallen tingar ett högt pris på världsmarknaden i och med finansoron. Det faktum att två gummor i västra Medelpad hittade en guldåder som de för bara några månader sen kunde sälja för mångmiljonbelopp gör inte att febern avtar. Nåt som också lockar de stora företagen.

- Det är många stora utländska bolag som kommer in i Sverige för landet är ett av Europas bästa länder vad det gäller mineralfyndigheter, säger Rolf Guldström.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista