Svårt få jobb för invandrare

Det är betydligt svårare för invandrare att få jobb i Jönköpings län även när de har samma kompetens och utbildning som svenskar.
Det här visar en undersökning som Länsarbetsnämnden i Jönköpings län har gjort. Länsarbetsnämnden har följt upp svenskar och personer med invandrarbakgrund som har läst samma utbildning. Det handlar bland annat om svetsare, plåtslagare och lagerarbetare - yrken som det råder brist på i samhället. Trots det så är det många av de som har invandrarbakgrund som inte får något jobb. Tittar man exempelvis på verktygsmakare så har nästan 80% av svenskarna fått jobb, samtidigt som mer än hälften av invandrarna fortfarande är arbetslösa. Anders Sahlsten är byrådirektör på Länsarbetsnämnden och han tycker att de personer med invandrarbakgrund som har blivit diskriminerade ska gå vidare med fallen till exempelvis Diskrimineringsombudsmannen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".