Stanley Guldmyr, vd i kommunala bostadsbolaget Gislavedshus. Foto: Karin Malmsten/SR
Gislaved

Bostadsbolag drar nytta av lågkonjunktur

Gislaveds kommun kan komma att dra nytta av lågkonjunkturen. För den som har kontanter i kassan och vill bygga kan en lågkonjunktur vara positiv och pengar har det kommunala bostadsbolaget Gislavedshus.

Ikväll tar kommunfullmäktige i Gislaved beslut om den största fastighetsförsäljningen i bostadsbolagets historia. Vd Stanley Guldmyr i Gislavedshus tror att det kan bli mer för de pengarna i en lågkonjunktur.

- Det säger all historik, att priserna går ner i lågkonjunktur. Jag tror vi får mer för pengarna, säger Stanley Guldmyr.

Ikväll tar förmodligen kommunfullmäktige beslut om att sälja 66 lägenheter i Burseryd och Smålandsstenar för 13 miljoner till Bofast AB. Pengarna ska användas både till nybyggnation, redan finns planer på att bygga hyreslägenheter i Smålandsstenar, Anderstorp och Gislaved, men det finns också många lägenheter att renovera eftersom 1100 av Gislavedshus ca 2600 hyreslägenheter är byggda under miljonprogrammen på 60- och 70-talen. De behöver t ex bli energisnålare.

Gislavedshus är ekonomiskt starka, och även om det kan bli billigare att bygga i lågkonjunktur än de planerat för, så kan det också bli mindre inkomster om t ex äldre inte får sina hus sålda när de vill flytta till lägenhet och ungdomar inte har råd att flytta hemifrån.

- Risken finns att antalet lediga lägenheter ökar, säger Stanley Guldmyr.

Reporter Karin Malmsten
 karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista