Foto: Polisen
värnamo

Långa fängelsestraff yrkas i knarkrättegång

Nästan fyra kilo heroin kördes av en 27-årig man från Kosovo till hans hem i Värnamo. Idag stod Värnamobon inför rätta i Jönköpings tingsrätt.

Från Värnamo gick sedan färden vidare till Alvesta, där han skulle lämna över narkotikan till en annan man. Där tog det stopp och polisen kunde ta hand om ett av de största heroinbeslagen någonsin i Jönköpings län.

I handfängel togs de båda misstänkta in i rättssalen i Jönköpings tingsrätt, misstänkta för ett av de största heroinfallen någonsin i Jönköpings län.

På åhörarplatserna sitter flera av mannens släktingar som inte ska ha vetat någonting om knarkaffären innan värnamobon greps av polis på Alvestas tågstation. En av kvinnorna brister ut i gråt under rättegången.

Det var vid en semesterresa för två månader sedan som den 27-åringen från Värnamo tog in nästan fyra kilo heroin in i Sverige. Heroin värt omkring fyra miljoner kronor på gatan.

Enligt honom själv skulle hans familj dödas om han inte lämnade ifrån sig sin bil nere på Balken, sedan ska några okända personer ha preparerat bilen med den här stora mängden narkotika. 

Enligt kammaråklagaren, Liselotte Nilsson, är han inte trovärdig och genom telefonlistor, inspelade samtal och SMS försöker hon bevisa att 27-åringen hela tiden gjort det här för att tjäna pengar.

Det var sedan dansk polis avlyssnat den andra åtalade, en 33-årig man med rakat huvud, som skulle hämta heroinet i en väska på stationen i Alvesta som de greps. Narkotikan skulle sannolikt föras vidare av 33-åringen med tåg till Stockholm, men vid järnvägsknuten tog resan slut och nu yrkar åklagaren Liselotte Nilsson på långa fänelsestraff för de båda 14 respektive 10 års fängelse. De båda erkänner brotten.

Hon vill att den 33-åriga knarkkuriren döms till 10 års fängelse och att den 27-åriga mannen från Värnamo ska dömmas till 14 års fängelse för grov narkotikasmugling och grovt narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".