Jönköping

Miljonförlust för "Resa utan slut"

Teaterföreställningen om de så kallade tattarkravallerna i Jönköping blev långt ifrån den publiksuccé som arrangörerna hoppats på.

Det var framförallt stora felberäkningar från ABF:s sida som gjorde att teaterföreställningen resa utan slut gick back med nästan 1,5 miljoner kronor.

Christer Rube är ordförande i ABF Jönköpings län och så här säger han om det här stora underskottet:

Christer Rube nämner flera orsaker till den stora förlusten för uppsättningen av teaterföreställningen om de så kallade tattarkravallerna i Jönköping.

Det kostade pengar att flytta spelningarna till en annan plats, och så blev det färre antal föreställningar för att premiären flyttades fram.

Men framförallt så hade ABF räknat med en mycket större publik. 400 besökare per föreställning hade man räknat med. Istället kom bara i genomsnitt 275 personer till varje föreställning.

Allt det här gjorde alltså att teaterföreställningen Resa utan slut gick med ett underskott på nästan 1,5 miljoner kronor.

Det här är inte första gången som ABF gör storförlust i sina kulturprojekt. Förra året gick dom back med musikalprojektet Oliver. Då med nästan Tre miljoner kronor.

Då som nu, använder ABF sitt sparkapital för att täcka underskottet.

Nu kommer dom vara mer försiktiga när det gäller stora projekt i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".