Foto: Caroline Tibell/Svd/Scanpix
miljö/konsument

Lax transporteras 1 600 mil innan den hamnar i frysdisken i länets butiker

Fisk som säljs i butiker i länet skickas runt halva jorden bara för att packas. Det visar den stora butiksundersökning om rödlistad fisk som Sveriges radio har gjort. Norsk lax skickas till Thailand för att packas och sedan tillbaka till butiker i bland annat Sverige och Jönköpings län.

I frysdisken på Ica Maxi Jönköping hittar vi frysta spett med lax. Fisken kommer från odlingar i Norge, står det på förpackningen, men sedan har fisken skickats med båt till Thailand där den bearbetas och förpackas. Sedan åker fisken båt tillbaka till Sverige bland annat. En resa på över 1 600 mil fågelvägen fram och tillbaka.

Den här långväga fisken säljs i butiker över hela Sverige, visar en undersökning som Sveriges Radio gjort i 155 butiker. Fler än två tredjedelar, har fisken i sina diskar.

I Jönköpings län har vi granskat två orter, Värnamo och Jönköping och där finns laxen på Ica Kvantum coh Citgross i Värnamo och i Jönköping på Ica Maxi, Coop Forum och Willys.

Det handlar om produkter från Findus, fryst lax på spett eller som fjärilskotletter bland annat.

På Findus försvarar man den långväga fisken och säger att det vore mindre miljövänligt att behandla den och frysa in den i Norge. Där är arbetskraften så dyr att man skulle använda maskiner. I maskiner blir det så mycket spill att man skulle tvingas ta upp ännu mer lax. Därför går det åt mindre energi att skicka laxen till Thailand, det säger Inger Larsson, ansvarig för fiskefrågor på Findus

Men att skicka lax runt halva jorden är ingen bra lösning och Findus argument håller inte, det säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare

Karl Ehn när butikschef på Maxi Ica i Jönköping, en av butuikerna som säljer den långväga laxen. Han säger att man nu arbetar med att certifiera den fisk man säljer för att hanteringen ska vara långsiktigt hållbar, samtidigt håller han med om att dom långa transporterna inte låter ritkigt bra.

Exakt 110 butiker av de undersökta 155 hade lax eller regnbåslax som transporterats långt.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Reporter Per Thyrén
 per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista