jönköping

Dyrt för skattebetalare ta över flygplats

Det kan bli en dyr affär för skattebetalarna i Jönköping om kommunen tar över flygplatsen på Axamo. På många andra håll där kommuner redan tagit över har man kämpigt med ekonomin.

I Växjö till exempel, där flygplatsen drivs av kommun och landsting, tvingas man nu låna ut 20 miljoner kronor för att inte flygplatsen ska gå omkull, berättar Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö.

Att fortsatt få flygplan som landar och lyfter på Axamo i Jönköping ser ut att bli en dyr affär för skattebetalarna

När Luftfartsverket nu vill dra sig ur ägandet i Jönköping flygplats, drar slutförhandlignarna igång om ett övertagande av Jönköpings kommun,  som vägrar se flygplatsen läggas ned.

Men det kan komma att kosta kommunen stora belopp. I Växjö till exempel där flygplatsen drivs av kommun och landsting, har flygplatsen gått back med flera miljoner och kommun och landsting beslutade i dagarna att låna ut 20 miljoner för att verksamheten ska gå runt.

Växjö flygplats har i dag 170 000 passagerare, en siffra som måste öka med 70 procent för att det ska gå runt. Ett till synes omöjligt uppdrag.

Ändå är det betydligt fler passagerare än vad Jönköping flygplats har. Här passerade bara drygt 100 000 passagerare under förra året, och trenden är vikande med ett tapp på hela 45 procent i juli månad. I år beräknas underskottet bli 18 miljoner kronor.

Men trots de röda siffrorna så tänker Jönköpings kommun fortsätta förhandlingarna med Luftfartsverket om ett övertagande.

Centerpartiets kommunalråd Ann-Mari Nilsson tycker det är vitkigt att ha en lokal flygplats och hoppas att fraktflyget istället ska utvecklas.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista