Evert Olausson (kd) är ordförande i kommunala bostadsbolaget Gislavedshus. Foto Karin Malmsten/SR.

Bostadsbolag sätter press på minister

Det ska inte vara dyrare att bygga hyresrätter än bostadsrätter, det kräver flera kristdemokratiska ordförande i kommunala bostadsbolag i länet. Nu hoppas de få stöd hos bostadsminister Mats Odell (kd).

-Vi vill tydliggöra effekten av ränteavdraget som gör att hyresrätten är missgynnad, det säger Evert Olausson (kd), ordförande i kommunala bostadsbolaget Gislavedshus.

Anledningen till att det byggs så få hyresrätter jämfört med bostadsrätter är att det är orättvisa villkor som ger för hög byggkostnad och för hög hyra för hyresgästerna, tycker de tre kristdemokraterna Nils-Erik Emme, Vätterhem, Christer Henriksson Ljungbybostäder och Evert Olausson Gislavedshus, som vill att regeringen ändrar reglerna.

En nyinflyttad vill ofta bo i lägenhet innan man bestämt sig om man trivs på nya jobbet, vill bo kvar, kanske köpa bostadsrätt eller villa. Äldre vill ha enklare boende när de flyttar från villan, ungdomar som flyttar hemifrån till första lägenheten har inte råd att köpa boende.

Hyreslägenheter beskrivs ibland som ett smörjmedel i en kommuns ekonomi. De tre kristdemokratiska ordförandena i kommunal bostadsbolag uppmärksammar partikollegan och bostadsministern Mats Odell på att det är viktigt att värna om hyresrätten göra den jämställd med att äga sin bostad och betonar att hyresrättens betydelse för en flexibel arbetsmarknad.

-Bostadsdepartemenetet ska få veta vad vi tycker, säger Evert Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista