1 av 2
På väg till julbord? Thule, som bland annat tillverkar trailers och takräcken, har haft en tuff tid. (pressbild)
2 av 2
Fredrik Arp, styrelseordförande i Thule. (foto: Anders Andersson/Scanpix)
hillerstorp

Neddragningar på golvet - men välbetalt i styrelserummet

Varsel och nedskärningar drabbar anställda på Thule i Hillerstorp hårt. Samtidigt har Thules styrelseordförande ett ovanligt högt arvode, på en miljon kronor. En ersättningsnivå som retar facket på företaget.

- Här skärs ner så hemskt på kollektivsidan och de känner att de inte tjänare så mycket pengar, men är här och sliter varje dag. Sitter då en styrelseledamot och tjänare en miljon, då är det klart man blir arg säger Susann Sjöblom som är facklig ordförande på Thule.

För de anställda på Thule i Hillerstorp märks att det blivit kärvare tider. Facket och ledninng sitter just nu i förhanldingar om vilka som ska få lämna bolaget efter det senaste varslet. Besparingarna tycks slå på flera sätt, bland annat ryktas det om att företaget tänker dra in på det årliga julbordet på grund av krisen.

- Det skulle vara ett hårt slag mot kollektivarna säger Susann Sjöblom.

Det är Fredrik Arp som är styrelseordförade i Thule. Uppdraget har han haft parallellt med jobbet som chef för krisdrabbade Volvo personvagnar. Ett jobb som han ju lämnade tidigare i höstas.

Som styrelseordörande för Thule får Fredrik Arp, enligt den senatse årsredovsingen, 100 000 euro. Det motsvarar över en miljon kronor med dagens Eurokurs. Flera bedömare som Nyheterna varit i kontakt med säger att en miljon kronor för uppdraget är högt.

- Tittar man på börsnoterade bolag som har liknande omsättning så ligger styrelsearvodet på 100 000 Euro helt klart i det övre spannet i en sådan jämförelse. Det brukar ligga lägre, inte hälften men betydligt lägre säger Albin Rännar som är verksamhetschef på Nordic Investor Services, som är oberoende rådgivare åt instutionella placerare.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital låter hälsa att de inte kommenterar ersättningsnivåer. Även Fredrik Arp har avböjt att kommentera sitt arvode.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista