En pappa som tagit sin tid med barnet (foto: Hasse Holmberg/Scanpix)
familjeliv

Fortsatt svårt få papporna stanna hemma

Trots riktade insatser för att få papporna att stanna hemma med sina barn så är det fortfarande länets mammor som tar det ansvaret.

Ny statistik från Länsstyrelsen visar att papporna fortfarande är dåliga på att ut föräldrarledighet i Jönköpings län.

- Jag hade väl hoppats på att det i alla fall skulle ha skett en liten utveckling, att män skulle ha tagit ut lite mer av föräldraförsäkringen säger Birgitta Holm på Regionalt Kvinnligt Resurscentrum.

Av tio föräldrardagar tog mamman ut mer än åtta. Så såg det ut förra året i Jönköpings län.

Trots att försäktingskassan har gått ut med kampanjer och att de har anställda, satta att bara informera om pappadagarna, har de inte lyckats.

Värst är det i kommunerna Gislaved och Gnosjö, där 84 procent av föräldrarförsäkringen tas ut av mamman.

- Det visar att Jönköpings län har väldigt mycket att göra, inte minst för våra barns skull. Vi har en tradition i vårt län, i högre grad än i andra län, att kvinnan ska vara hemma. Där tror jag att både mannen och kvinnan har mycket att göra säger Helena Bouveng från Vetlanda som sittter i riksdagen för Moderaterna.

Det kommunala vårdnadsbidraget, som införts i bland annat Vaggeryd och som planeras att införas i ytterligare kommuner de kommande åren kommer inte spä på traditionen, att det är mamman som stannar hemma, enligt Helena Bouveng.

- Vårdnadsbidraget leder till en ökad valfrihet, inte till att knyta kvinnorna till hemmet.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista