Djurtransporterna har blivit bättre

Djur som transporteras har det något bättre idag än tidigare.

Dom nya reglerna inom EU, som ska skydda djuren har haft effekt. Ja, det här menar EU-kommissionens inspektörer och idag fanns en av dom på lantbruksmässan på Elmia i Jönköping.

Det har skett en förbättring när det gäller hur lång tid djuren står i transporterna innan dom får pausa o chaufförerna idag har blivit mer uppmärksamma idag, det tycker Terence Cassidy som arbetar i Dublin på den myndighet som ansvarar för tillsynen av djurtransporter inom EU.

Idag pratade han med medarbetare från hela Norden på lantbruksmässan som pågår i Jönköping

Sen snart två år gäller nya hårdare regler för djurtransporter. Kraven har skärpts på hur mycket på hur mycket utrymme djuren ska ha i lastbilarna och hur lång tid dom ska stå stilla. Och chaufförerna måste idag ha utbildning innan dom får köra transporter.

Ännu fler restriktioner är på gång från årsskiftet ska alla djurtransporter vara bättre utrustade med vatten och ventilation för djuren.

EU kommer att ta fler beslut för att göra det ännu tryggare för djuren, ännu är man inte överens om kortare körtider o ännu större utrymme för djuren

Terence Cassidy säger att det finns hemska exempel på djurplågeri under transporter, men oftast har djuren som färdas i Europa idag har det rätt bra.

Många har det till och med bättre än på gården dom kommer ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".