Värnamo

Brottsmisstanke mot vittne läggs ner

Förundersökningen mot en 54-åring som vittnade mot MC-klubben Bandidos i en rättegång läggs ner.

54-åringen vittnade i en rättegång som handlade om att hans son blivit pressad på pengar. Men mannen blev själv polisanmäld, eftersom polisen misstänkte att mannen på egen hand placerat en bomb i sin bil och sedan slagit larm.

I slutet av januari i år spärrades stora delar av centrala Värnamo av efter att polisen hittat en misstänkt bomb i en bil.

Bilen tillhörde 54-åringen. Bara en månad tidigare hade mannen vittnat i en rättegång mot Bandidos. 54-åringen lyckades tillsammans med en annan man att fånga utpressningen på film, och medlemmarna i den kriminella mc-klubben dömdes till fängelse i tingsrätten.

Strax därefter hittades det som man trodde var en bomb i mannens bil. Och först riktades misstankarna mot Bandidos.

Men sedan greps 54-åringen själv, misstänkt för grovt falskt alarm. Polis och åklagare hade anledning att tro att hela bombhändelsen var fejkad.

54-åringens trovärdighet ifrågasattes därför och Bandidosmännen friades sedan av hovrätten.

Och nu står det klart att man inte har kunnat binda mannen till brott och åklagaren har tvingats lägga ner förundersökningen i brist på bevis.

En av svårigheterna har varit att utreda om det verkligen rörde sig om en verklig bomb, för det fanns bara rester kvar efter att polisens bombtekniker förstörde den på plats.

Åklagaren Jan-Olof Andersson säger till Nyheterna att han är besviken över att behöva lägga ner förundersökningen mot 54-åringen. Men bevisproblemen har varit för stora, säger han.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista