foto: Jurek Holzer/Scanpix
VÄTTERN

Fiskestopp har gett mer röding

Fiskestoppet av röding på flera håll i Vättern har gett gott resultat. En utvärdering visar att det sakta men säkert blir mer röding i sjön.

- Det känns jättebra. Reglerna har inneburit stora förändringar för yrkes- och fritidsfiskarna och med gemensamma krafter har vi nu lyckats vända trenden, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent.  

För snart fyra år sedan infördes helt fiskefria områden på tre stora områden i Vättern för att rädda rödingen i sjön. Då var beståndet av röding nere på tre procent av vad som fanns i Vättern på 70-talet. Nu har fiskestoppet börjat ge resultat, visar länsstyrelsens provfiskning. Idag har det ökat till omkring sex procent av vad som fanns på 70-talet.

- Det har alltså blivit bättre, men ännu är faran inte över, det är en lång väg kvar, menar Halldén.

Fiskestoppet på omkring tolv procent av Vätterns yta kommer  att fortsätta framöver och där man fiskar så ska fortfarande all röding som är under 50 cm tillbaka i sjön, helst på ett speciellt sätt så att de klarar sig.

- Helst ska man kroka av fisken under vattnet och inte dra upp den i luften, säger Halldén.

Anton Halldén menar att man idag har bra koll på rödingen och den som är sugen på lite Vätterröding till söndagsmiddan kan äta med gott samvete.

Reporter Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista