Lucka i lagen gör pappa barnlös

En lucka i lagen gör att föräldrar med gemensam vårdnad kan förlora all kontakt med sina barn. Anders Larsson trodde att hans före detta fru och den 12-åriga dottern skulle åka på semester till Öland, men nu har det snart gått fyra månader sen han såg sin dotter sist.

- Jag mår inte bra. Det kommer aldrig att gå ur. Det är en hemsk känsla varje gång man tänker på det. En saknad bortom allt. Det finns inget slut, berättar Anders Larsson.

Mamman sa att hon och dottern skulle på semester till Öland, men istället bar det iväg till Filippinerna. För Anders blandas saknad med oro eftersom dottern lider av en diabetstyp, som enligt pappan kräver vård i Sverige.

Att kidnappa eller föra bort ett barn kallas egenmäktighet med barn. Men i det här fallet har inget brott begåtts. I slutet på förra veckan lade åklagaren ned utredningen.

Enligt svensk praxis krävs nämligen att Anders bevisar att han motsatte sig att mamman och dotterns påstådda semesterresa. Att semestern sedan tycks ha förvandlats till en permanent flytt till Filipinerna saknar, enligt åklagare Anders Brokelind, betydelse.

- Som det ser ut nu så är det väl inte bra. På något sätt bör man ändra lagstiftningen, säger Anders Brokelind.

Åke Bursell är engagerad i föreningen ”Pappa barn”, som kämpar för att bägge föräldrarna ska ha rätt att träffa sina barn.

- Det borde fungera så att mamman per automatik blev föremål för åtal och att hon också blev eftersökt via Interpool, tycker Åke Bursell.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".