Storbranden granskad

Nu har storbranden i kvarteret Arkadien i Jönköping söndagen elfte februari utvärderats av länsstyrelsen och räddningsverket. Slutsatsen är att räddningsinsatsen sköttes bra. På några punkter föreslår dock utredarna förbättringar i framtiden.
Totalt var det 157 brandmän som var med om att bekämpa den våldsamma branden i centrala Jönköping. 138 av dem kom från kommunerna i Jönköpings län. Faktiskt var det så att mer än hälften av alla brandmän som fanns i beredskap i länet arbetade med att bekämpa elden i Jönköping. I det stora hela så fungerade också insatsen bra. Men enligt länsstyrelsen och räddningsverket finns det dock flera saker som man kan lära sig av händelsen - och göra ännu bättre i framtiden. Bland annat konstaterar man att flera räddningstjänster i länet inte höjde beredskapen på hemmaplan trots att brandmännen åkt till Jönköping för att hjälpa till där. Hade det börjat brinna på fler ställen runt om i länet hade därför insatstiden kunnat bli något längre på hemmaplan. Dessutom förelår utvärderingen en del nya rutiner för stadsbyggnadsnämnden i Jönköping. Exempelvis tycker utredarna att nämnden ser till att det görs brandsyn också på mindre restauranger i framtiden. Som det är i dag så krävs bara brandsyn på restauranger med plats för fler än 50 gäster. Men hade en sådan brandsyn skett på den lilla pizzeria där branden i Jönköping bröt ut hade kanske det hela kunnat undvikas. Dessutom tycker utredarna att man bör gå längre än vad lagen kräver, och överväga att införa brandsyn också på byggnader med värdefulla kulturmiljöerna, som de nedbrunna husen i kvarteret Arkadien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".