Jönköping

Jönköpingsbor fällda för utpressning

Dom tre män från Jönköping som stått åtalade misstänkta för att ha försökt pressa två finansmäklare i Norrköping på flera miljoner kronor dömdes idag till fängelse i Norrköpings tingsrätt

Det var i början av september i år som de båda mäklarna blev kallade till ett hotell i Norrköping. På hotellet ska sammanlagt fem män ha väntat och de båda mäklarna ska ha blivit hotade till livet och krävda på 2,4 miljoner kronor.

Inför mötet ska mäklarna dock ha kontaktat polisen och senare samma dag greps de fem männen.

I dag döms tre av dem, alla från Jönköping, för försök till utpressning. En till ett års fängelse och två till fängelse i 10 månader. För de övriga två, som båda kommer från Stockholmstrakten, ogillas åtalet.

Enligt rätten tyder allt på att ingen av dem egentligen visste vad som skulle hända på hotellet och ingen ska heller ha uppträtt hotfullt eller uttalat några hotelser.

Initiativet till utpressningen ska, enligt polisens teorier, ha kommit från en krögare med verksamhet i båda Jönköping och Norrköping. Han ska ha känt sig lurad av de båda finansmäklarna efter en misslyckad aktieaffär. Själv nekar han dock till all inblandning och eftersom polisen inte lyckats bevisa att han ligger bakom brottetblev han inte ens åtalad.

Reporter Louise Martinsson
 louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".