LÄNET

Små chanser till återförening

I våra Nyheter idag har du kunnat höra om Anders Larsson som inte fått träffa sin dotter på fyra månader. Flickans mamma tog med sig dottern till Filippinerna och har inte kommit tillbaka.
Chansen att pappan får återförenas med sin dotter är liten, det visar siffror från UD.

Anders Larssons dotter befinner sig på Filippinerna tillsammans med sin mamma. Och det har hon gjort i fyra månader.

Trots att Anders Larsson har vårdnad om henne la åklagaren i förra veckan ner utredningen. För att det ska bli brottligt krävs nämligen att Anders Larsson kan bevisa att han motsatt sig semesterresan, att hon sen inte tycks komma tillbaka spelar ingen roll.

- En hemsk känsla varje gång man tänker på det. Det är en saknad bortom allt, det finns inget slut, säger Anders Larsson till Nyheterna.

Nyheterna har idag varit i kontakt med Ledamöter i Justitieutskottet som tycker att lagen bör ändras. En av dom är moderaten Helena Bouveng från Vetlanda.

Men nu är det ju inte bara polis å åklagare som kan hjälpa till att återförena splittrade familjer även Utrikesdepartementet kan hjälpa till. Det kan handla om allt från att fixa fram nytt pass till att medla mellan oense föräldrar.

Å ett 80-tal länder däribland Sverige har ingått ett avtal som ska hjälpa varndra när det gäller bortförda barn. Å bland länderna som sammarbeter är chansen till återförening goda. Men när det gäller exemåpelvis Fillipinerna som står utanför sammarbetet är chanserna destor mindre. UD uppger att 70% av dom fall UD får kännedom om som rör bortförda barn aldrig aldrig klaras upp. Just nu har UD har knappt 100 fall som liknar Anders Larssons, å enligt UD har det blivit allt vanligare att barn försvinner med den ena föräldrern.

Reporter David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista