Dramatisk rättegång i Värnamo

Det blev en rättegång fylld av dramatik och starka känslor i Värnamo i dag när flera familjemedlemmar åtalats för hot mot en dotter.
Det var en konflikt mellan två kulturer som rullades upp i tingsrätten i Värnamo, en där det är självklart att en 19-årig flicka har rätt att leva sitt eget liv och en annan där föräldrar och broder bestämmer vad flickan får göra eller vilka hon får träffa. Om flickan inte lyder är det legitimt att misshandla, kalla henne hora och att hota med döden. Det är det som 19-åringen från Vaggeryds kommun hävdar att hon utsatts för. I dag lever hon med skyddad identitet på hemlig ort och är livrädd för att någon ska hitta henne. Hon är så rädd att hon inte vågade möta sin mamma, pappa och yngre bror när de satt på de anklagades bänk i rättssalen i dag. Flickan fick lyssna via högtalare i ett rum intill och när själv skulle höras tvingades föräldrarna och brodern lämna salen. 19-åringen berättade om hur hon var tvungen att be om lov för nästan allt, hon fick inte gå på fester eller träffa pojkar och hon hävdade att hon fick stryk när hon gjort något fel. Till slut, strax före årsskiftet, flydde flickan från hemmet. När hon en tid senare ville hämta kläder och andra tillhörigheter vågade hon inte göra det ensam. När hon kom i sällskap med socialsekreterare och tre poliser blev det tumult och våldsamheter. Föräldrarna och brodern gick till attack mot polismännen, som vittnade om att de aldrig fått ta emot så många slag vid något ingripande tidigare. Alla tre åtalade nekade till anklagelserna, det enda brodern erkände var att han kallat sin syster för hordjävel och sagt att han hoppades att hon skulle dö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".