1 av 2
Avverkningen möts av protesterande naturälskare. Foto Kjell Ahlkvist/SR
2 av 2
Bengt Olsson Vice ordf. Naturskyddsföreningen Huskvarna-Gränna Foto Kjell Ahlkvist/SR
JÖNKÖPING

Protester mot avverkning

Nu protesterar Naturskyddsföreningen mot avverkningen av ett naturskyddsområde på Bondberget i Jönköping. Tekniska kontoret i Jönköping har bland annat avverkat gamla björkar med fågelholkar och bohål, något som fått Naturskyddsföreningen att gå i taket.

Bengt Olsson, Naturskyddsföreningen Huskvarna - Gränna är upprörd över Jönköpings kommuns sätt att röja i naturskyddsområdet ovanför Kungsängsskolan på Bondberget i Jönköping

De gamla ekarna som finns i området står kvar men annars har man tagit bort allt - från björkar med fågelholkar och bohål för små djur till vildaplar och yngre ekar, träd och växter som skulle säkra framtida naturskydd för området, enligt Bengt Olsson.

- Rent ut sagt, det ser för jävligt ut, säger Bengt Olsson. 

Nu är känslorna upprörda bland naturälskare i kommunen, dels för att man avverkat så här mycket, men också för att man gjort den vid den tiden på året när marken är som mjukast vilket har orsakat markskador i området.

Jönköpings kommun menar att man följt reglerna och att det snart kommer att se bra ut i området igen. Detta enligt biträdande skogs- och naturförvaltare Anders Strandh.

- Det är ju alltid tråkigt, när det ligger ris och virke litet huller om buller, men när vi kört bort det kommer det att se bra ut, säger Anders Strandh.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista