Muträttegången

Studieresa eller nöjesresa, det är frågan

Idag avslutades rättegången i Göta Hovrätt mot de två läkare och fyra representanter för läkemedelsbolag som är misstänkta för mutor och bestickning.

Och det handlade till stor del om att reda ut ifall en personalresa till Prag var en studieresa eller rekreationsresa.

Åklagare Nils Erik Schultz har svårt att se hur det skulle kunna vara en studieresa.

– Hade det varit bara specialistläkare som hade åkt till ett specialistsjukhus och träffat sina specialistkollegor vid det sjukhuset, då hade jag inte haft någonting emot att kalla det för studieresa. Men här ser jag det mer som att man är borta fredag till tisdag, man besöker ett sjukhus en dag. Att kalla det för en studieresa är lite främmande för mig, säger Nils Erik Schultz.

Det hela handlar om en personalresa till Prag under 2003 som delvis bekostats av insamlade pengar från flera företag som levererar medicinsk och teknisk utrustning till kliniken.

Idag var en viktig dag för åklagaren som menade att en diskussion på bussen ned till Prag och ett besök på en klinik där inte motiverar att hela resan betraktas som studieresa. Han anser att läkemedelsföretagens sponsring istället är att betrakta som mutor.

Men advokat Glenn Bejerstrand som försvarar en av de åtalade läkarna håller fast vid att det faktiskt var en studieresa som det var fråga om.

– Det är åklagarens ord. Min klient har en annan uppfattning. För han har varit med och han vet vad som har hänt, säger Glenn Bejerstrand.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".