Färdtjänsten ännu inte samordnad

Ett av de vanligaste klagomålen när det gäller sambandscentralens resor för färdtjänst och sjukresor är att de fortfarande efter ett år inte samordnas på ett smart sätt.
PG Engstrand är ordförande i Synskadades riksförbund och han berättar om exempel där man kunde ha samkört men ändå inte gör det - Det har hänt att tre personer som ska till samma möte blir hämtade av tre olika bilar och till slut kommer alla för sent ändå, berättar han. Ett av de främsta skälen till att starta en gemensam beställningscentral för hela länets sjukresor och färdtjänst var att man skulle kunna rationalisera och kunna samköra kunder som befinner sig nära varandra. Men detta mål verkar fortfarande inte ha uppnåtts efter nästan ett år. I växeln hos Västbo taxi i Gislaved vittnar man om resor som varje dag går på sätt som inte samordnar resande. Ann-Lis Reinecke, trafikdirigent, berättar att resorna kan vara lagda med väldigt korta tidsmarginaler, långa sträckor utan passagerare och samåkningar där kunder kan tvingas att åka uppåt tolv mil för att hämta en medpassgerare. Men Jan-Peter Pettersson som är planeringschef på Länstrafiken menar att den här typen av resor som inte fungerar som de ska hänger samman med att både datasystemet och personalen i Jönköping är ny, och han tror att det är på väg att bli bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".