Reftele

Mögel tvingar 1800-tals kyrka att stänga

Ås kyrka sydväst om Reftele har nu fått slå igen sina portar. Anledningen är att kyrkan fått ett hårt angrepp av mögelsvamp.

Det blir en omfattande renovering av 1800-tals kyrkan i Ås, sydväst om Reftele i Gislaveds kommun. Hela det gamla trägolvet måste brytas upp, tas ut ur kyrkan och saneras från mögelangrepp.

Det var prästen och några medarbetare som upptäckte den gröna svampattacken nyligen, när de gjorde mätningar för ett nytt värmesystem.

Man skulle ut med en oljepanna och in med pelletsbrännare, men istället för en miljövänlig eldning av kyrkan, så fick prästen stänga av värmen och slå igen portarna, och flytta Allhelgonahelgens gudstjänster till församlingshemmet intill.

För saneringen av kyrkan tar troligtvis ett par år att genomföra och under tiden är det direkt hälsofarligt att vara i lokalen.

På måndag hålls ett informationsmöte i församlingshemmet, där stiftets ingenjörer medverkar och berättar om saneringarna. En insats som kostar fler miljoner kronor enligt prästen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".